Ako je itko gledao Oprah show nedavno mogli ste vidjet najnoviju metodu ''spasavanja'' pretilih Amerikanaca, pogotovo djece. Operacija je poznata pod terminom ''zaobilazenje zeluca''. Naime, rijec je o tim ljudima koji imaju od 30 na vise kilograma masnog tkiva viska. Zeludac sam po semi zapremljuje 700mL hranjivih tvari. Pogodan je rastezanju i skupljanju. U njemu prisutna HCl (klorovodicna kiselina) pomaze razgradnji hrane, kada je pretrpan ta se kiselina dize uz jednjak i dogadja se povracanje, a kada je prazan ta kiselina stvara zgaravice. Zato se uvijek kaze napola prazan (napola pun) zeludac je sretan zeludac. Kod takvih ljudi, zeludac se zna rastegnuti toliko da u njega stane i do 4kg hrane. Stoga se jednostavnim kirurskim zahvatom zeludac rascijepi na manji dio odmah poslije ulaza jednjaka u zeludac od onog veceg sto je polozen u trbusnoj supljini. Na kraju zeluca nastavlja se dvanaesnik i tanko crijevo. Sto se zapravo napravi? Na onaj mali komadic zeluca se ''prispoji'' tanko crijevo koje je prethodno ''otkinuto'' sa kraja zeluca i to prakticki postaje novi umanjen i do 6 puta zeludac. U njega nakon operacije stane svega 6 boba grozdja, u protivnom dolazi odmah do povracanja uzete hrane jer je to dio zeluca koji se najmanje rasteze. Rezultati ove operacije su iznimno dobri. Ima slucajeva koji su od pretilosti izazvane sa 40kg viska dosli na idealnu tezinu za manje od godine dana. I sto je najbolje, takvi se slucajevi ne mogu vratiti na prethodno stanje.
Ako itko zna nekakav slican operativni zahvat slobodno pisite, ili ako imate nesto nadodat na ovo sto sam ja napisala.
Pozdrav!